Pagina's

zaterdag 20 augustus 2016

Kalvenpoldertocht te Zaandijk 2016

De Kalverpoldertocht georganiseerd door WSV de Laatste Loodjes die ging van Zaandijk, door de polders, de Wormer en als laatste de Zaanse Schans.

Het was een prachtige tocht die begon in Zaandam en ons leidde naar de polders. Hier hebben we kennisgemaakt met heel wat bruggetjes die liepen over slootjes.
Natuurlijk mocht een open brug niet ontbreken.
 
 
Onderweg kwamen we ook de nodige dieren tegen.
 
 

 


Een rups die op het wandelpad liep. Geen zorgen, deze rups is na het maken van deze foto netjes naar de kant gebracht. Zo werd hij geen geplette rups.
 
 

"Groot slootje"

 
 
En een paar leuke boerderijen. Bij boerderij de Poel hebben we onze eerste rust gehad. Heerlijk een kopje koffie gedronken.
 


 
Ach, wat leuk mooie wolk
 
 
Het was prachtig zonnig weer. In de verte zagen we wel wat wolken, maar die waren ver. Een paar kleine druppeltjes. Ach, dat kon geen kwaad. Maar die grote druppeltjes werden groter. Die paar druppeltjes werden steeds meer druppeltjes, druppels. En voordat we het wisten liepen we in een enorme stortbui. En ondanks mijn regencape, die ik wel wat laat aantrok, mijn paraplu werd aan gort getrokken, was ik helemaal "niet nat" hoor. Ach, de modder, die ik van wat modderige paden had opgelopen, was wel gelijk van mijn broek gespoeld.
 
Dus je begrijpt wel, bij de volgende rustpost gingen we ons even opwarmen aan koffie en droog worden in het weer verschenen zonnetje.
 
Het laatste stuk van de wandeltocht ging over de Zaanse Schans.


De Zaanse Schans is een buurt in Zaandam die is gelegen in de gemeente Zaanstad. Het ligt aan de Zaan,  tegenover Zaandijk en naast de Julianabrug.
De Zaanse Schans is onderdeel van het historische erfgoed. Daarnaast is het ook een openluchtmuseum. Je kunt molens bewonderen die typisch zijn voor Nederland en de typische Zaanse huisjes.
Maar er worden ook huizen verhuurd, dus er wonen ook nog  mensen op de Zaanse Schans.

De naam Zaanse Schans komt van de schans die Diederik Sonoy, gouverneur in dienst van Willem van Oranje in 1974 liet bouwen om de Spaanse Troepen tegen te houden.

Tussen 1961 en 1974 werden veel oude gebouwen uit de Zaanstreek naar de Zaanse Schans gebracht en in hun oorspronkelijke staat hersteld. Ook enkele molens werden hier naartoe verplaatst.

 


 
 
Er was vandaag een echte folkoremarkt. Er waren verschillende kraampjes te vinden met handgemaakte producten en heerlijke dingen om te proeven.
Maar er liepen ook mensen in echte klederdracht rond.
 
Er waren koren. Eén daarvan heeft heerlijk kunnen genieten van onze stemmen.
 
Bring back, bring back
Oh, bring back my Bonnie to me, to me
Bring back, bring back
Oh, bring back my Bonnie to me
 
 
 
 
En wat oude ambachten gezien zoals naaien met een oude naaimachine en strijken op een oude strijkbout. Of je was doen in een oude wastobbe.
 


Wie kent hem niet? Appie Heijn.
Maar weet je dat Appie, Albert Heijn, ooit begonnen is in Oostzaan.
Op de Zaanse Schans is een replica te vinden van de eerste winkel van Albert Heijn.

 

Albert Heijn nam op 21-jarige leeftijd de kleine kruidenierszaak te Oostzaan over van zijn vader.
Dit was een klein kruidenierswinkeltje waar onder andere zelfgebakken koekjes en zelf gebrande koffie, werd verkocht.
In 1899 bezat Albert Heijn een winkel in Oostzaan, Purmerend, Alkmaar en Den Haag. Hij bezat een sigarenwinkel aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam en een pakhuis.
Het totale assortiment bestond uiteindelijk uit meer dan 300 artikelen.
De eerste winkel heeft gestaan van 1899 tot 1913, toen moest het herenhuis plaats maken voor een echte fabriek.
Het was leuk om over de Zaanse Schans te lopen. Maar let op: Jat geen koekjes van de bakker, want dan word je achterna gezeten door de bakkersvrouw met een deegroller.


Meer weten over de Zaanse Schans?
https://www.dezaanseschans.nl/

Bronnen:
Geschiedenis over de supermarkt Albert Heijn:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Heijn_(supermarkt)
http://188.201.31.30/internetserver/ahgeschiedenis.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten