Pagina's

zondag 28 augustus 2016

De Baronie van Breda wandeltocht te Breda 2016 
 
Vandaag hebben we de Baronie van Breda wandeltocht gewandeld. Twintig kilometer door het prachtige natuurgebied 'het Mastbos' waar de eerste tekenen van de herfst al te vinden zijn.
 
De tocht begon bij café Sjon in de Baronie van Breda. Na een kopje koffie begon de wandeltocht.
Al vlug verlieten we de straten van Breda voor het eerste park.
 
 


 
 
Na dit park kwamen we in het Mastbos. Het Mastbos in de Baronie van Breda heeft een rijke geschiedenis. Het bos was in 2015 500 jaar oud.
Graaf Hendrik III van Nassau-Breda (1483-1538) had vernieuwende ideeën over de bosbouw. Hij geldt als stichter van het Mastbos, maar ook als opdrachtgever voor de bouw van het Kasteel van Breda.
 

 

 
Het Mastbos is het oudste aangeplante naaldbos van ons land, in 1515 werd het eerste zaadje gezaaid op een stuk heide.
 
 
 

 

 
Natuurlijk zijn er in het Mastbos veel bomen. Zoveel bomen dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zag.
 
 
De eerste tekenen van de herfst dienen zich al aan. Al wat herfstkleuren door al het groen, eikeltjes op de grond en veel paddenstoelen.
 
 

  
 
Of een mand vol met dennenappels.
 


 
De zomer geeft zich niet zomaar gewonnen. In het water waren nog veel waterlelies te vinden.
  
 
 
Vlakbij het Mastbos ligt het kasteel van Bouvigne.
 
 
 
Het landgoed dateert uit de vijftiende eeuw en bestaat uit een sprookjesachtig kasteel omgeven door drie bijzondere tuinen. Er zijn drie kasteeltuinen: een Engelse, een Franse en een Duitse.
 
 De tuinen zijn aangelegd in de periode tussen ± 1913 en de jaren dertig van de vorige eeuw en geheel in overeenstemming met de toen heersende smaak.
 
Dit monument die midden in het bos te vinden is, herinnert ons eraan dat er mensen zijn die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. Dit mogen we nooit vergeten.
 


 
In een bos is er naast flora, ook veel fauna te vinden. Futen, eenden, reigers en nog meer. Er zijn in het Mastbos ook reeën, zoals dit bordje aangaf. We liepen een heel stuk op het reeënpad. Helaas geen reeën gezien, daar was het te laat voor op de dag. Reeën laten zich meestal alleen maar 's morgens vroeg of vroeg in de avond zien.
We ontmoetten wel een fuut die voor haar jong, die erg hard zijn best deed om tegen de stroming in te zwemmen, een visje regelde.  
 
De betreffende moeder
  
Een vissende zilverreiger 
 
 

Een rustende eend.
 
 
 
Een duif die voor fotomodel studeerde.
 
 
En wist je dat er in het Mastbos een echte rotonde te vinden is. Dus overstekend wild op de rotonde heeft voorrang!
 
 
 
Aan iedere mooie wandeling komt weer een eind. Ons eindpunt was het café Sjon waar we, om bij te komen van het warme weer, nagenoten van een heerlijk glas koel drinken.  
  
Meer weten over het Mastbos?
 
Meer weten over het kasteel van Bouvigne?
 
Met dank aan Patricia voor de foto's.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten