Pagina's

zaterdag 15 september 2018

BaRo-Dubbeltocht te Barendrecht en Rotterdam

 
 
Een tocht georganiseerd door twee wandelorganisaties. W.s.v. Sterker Door Strijd en W.S.V. Prinses Marijke. Een mooie tocht die door de mooiste plekjes van Rotterdam-Zuid (Zuiderpark, IJsselmonde en Pendrecht) ging en door een verrassende oude dorpskern van Barendrecht.
 
Het Zuiderpark is het grootste stadspark in Rotterdam. Het is een fijne plek om heerlijk te wandelen. Voor de kinderen is er een grote speeltuin en er zijn volkstuintjes te vinden.
 
 





 
 
Een rustende reiger
 

Ook kwamen we langs het Havenspoorpad. Dit pad loopt parallel met een oude goederenspoorlijn dat liep van IJsselmonde/Kijfhoek naar de Maasvlakte. Het was tot 2004 in gebruik waarna het vervangen door de Betuwelijn.  Nu is er een 6 kilometer lang fietspad te vinden dat tussen Lombardijen en de Groene Kruisweg te Charlois loopt.
In 2011 werd het levenspad aangelegd. Bij dit project konden mensen een boom adopteren met de naam van hun (overleden) geliefde of dierbare. De namen van deze mensen zijn op het fietspad geschilderd.
 
 
 
Onze tocht bracht ons bij de Pendrechtse molen.
Deze molen zou rond 1580 zijn gebouwd tijdens de indijking van de polder. De oude molen was vermoedelijk een wipmolen en had als doel om de polder droog te houden. In 1731 werd deze vervangen door de huidige stenen bovenkruier. Het is de enige overgebleven molen van de ooit 50 molens.
 
 
De Pendrechtse Molen, de blauwe wimpel bovenin geeft aan dat de molen op dat moment open is.
 

 
 
 
De polder Koedood, anders dan de naam doet vermoeden,  is mooi. Lopend door de grazende koeien. Het typische geluid van het trekken van het gras uit het veld en kauwen, een rustgevend geluid. . Al was het niet alleen gras dat deze koeien eten. Er waren ook veel veldbloemen en andere planten te vinden.
 



 
 
Als laatste kwamen we door het oude centrum van Barendrecht. Hier waren veel typische dijkhuisjes te vinden. Het leek net of ik even terug in de tijd ging.
 
 


 
Het was een prachtige, verrassende tocht door Barendrecht en Rotterdam. Ik heb een stukje van Rotterdam gezien dat ik nog niet kende.
 
Tekst: Mathilde de Wit
Foto's: Mathilde de Wit 
 
Bronnen:
Het Havenspoorpad
 
De Pendrechtse Molen
 
Het Zuiderpark
 
Barendrecht
 




1 opmerking:

  1. De infoborden langs het Levenspad, zijn er gekomen omdat de namen op het fietspad in de loop der jaren aan het vervagen waren. Het Levenspad heeft ook een eigen website. http://levenspad.net/

    BeantwoordenVerwijderen