Pagina's

zaterdag 1 september 2018

2e Fred v.d. Pol tocht


 
 
Wandelen door de oudste stad van Holland. De 25 kilometer lange tocht bracht ons langs het Wantijpark en het historische centrum van Dordrecht.
 
We kwamen langs het Wantij, een rivier die ongeveer vanaf de Biesbosch begint en zijn weg vervolgt bij de Merwede naar Dordrecht. Het Wantij is een bijzondere rivier omdat er hier nog getijdenverschillen plaatsvinden, ondanks dat de rivier landinwaarts ligt. De Maas en de Waal, die bij Dordrecht samen komen, beïinvloeden het waterpeil in het smalle Wantij. Het verschil tussen de getijden is 70 centimeter. Deze getijdenverschillen zijn ook merkbaar in de Biesbosch.
Ten noorden van het Wantij ligt het drinkwaterspaarbekken 'De Rug' gerund door Evides. Deze kan in noodgevallen gebruikt worden.

 
 
 
 
 
 
Een andere bezienswaardigheid was de Grote Kerk, of Onze-Lieve Vrouwe- Kerk.
 
 
 
 
 

 
Het is de grootste kerk in Dordrecht. Het is niet bekend hoe oud de kerk precies is, maar uit onderzoek kan geconcludeerd worden dat de kerk omstreeks 1122 in een oorkonde genoemde kapel de Grot Kerk geweest kan zijn. De Grote Kerk heeft in 1566 geen beeldenstorm meegemaakt. In 1572 koos Dordrecht, onder druk van de bevolking, de kant van Willem van Oranje en kwamen de watergeuzen de stad binnen. De watergeuzen hebben veel vernielingen in de aanwezige kerken, dus ook in de Grote Kerk, aangericht.
 
De Grote Kerk heeft een belangrijke plaats in de Nederlandse geschiedenis. Van 13 november 1618 tot en met 29 mei 1619 vond hier de Eerste Synode van Dordrecht plaats. Het doel van de Synode was om de kerkeenheid in Nederland weer te herstellen. Eén van de belangrijkste besluiten was om de gehele bijbel in het Nederlands te vertalen. Deze Nederlandse vertaling leverde een belangrijke bijdrage aan de eenheid en het karakter van de Nederlandse taal, de Statenvertaling.
 
Dordrecht ken veel parken. Hier kun je heerlijk genieten van de natuur zoals zwanen en eenden die van de laatste zomerdagen genieten.
 
 
 
 

Het was een prachtige wandeling op deze eerste september.


Tekst: Mathilde de Wit
Foto's: Mathilde de Wit
 
Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten