Pagina's

donderdag 11 april 2019

Paastocht te Zoersel (België)

 
 
Een prachtige dag, zo in April. De zon schijnt volop, de temperatuur is aangenaam en de natuur komt steeds meer tot leven. Het is weer eens tijd om te gaan wandelen in het Zoerselbos in de omgeving van het Belgische Zoersel.
Dit keer was het een Paastocht, zo vlak voor Pasen. Daarom kreeg iedereen bij het inschrijven een lekkere Paasei. De paashaas, of in België vaak de Paasklokken, waren al druk bezig geweest.
 
Deze tocht bracht ons in het Zoerselbos. Het Zoerselbos - vroeger ook het Hooijdonckbos genoemd, is een beschermd bosgebied van 400 ha met een erg gevarieerd landschap. Daarnaast kwamen we langs het Boshuisje en het Zoerselhof.
 






 
Aan de rand van het bos is 't Boshuisje te vinden. In dit Boshuisje zou Hendrik Conscience ooit hebben geschuild voor een onweer. De bewoners zouden hem toen een verhaal hebben verteld een soldaat. Dit werd de inspiratiebron voor een van zijn bekendere werken: 'De Loteling'.
 
 
 
Ter herinnering aan Conscience liet de waard er een donkere en lichte (tripel) Loteling brouwen.
Ook Paul Geerts liet zich in 1982 inspireren door dit verhaal en maakte in de reeks van Suske en  Wiske het verhaal de Gouden Ganzenveer, dat gebaseerd is op de roman de Loteling van Hendrik Consience en het boshuisje.
 

 
 
Het Zoerselbos was vroeger bewoond door monniken van de cisterciënabdij 'Sint Bernardusabdij' Deze abdij werd in de 13e eeuw gesticht. Door de jaren heen groeide de abdij tot een groot complex. In de Middeleeuwen was de abdij zeer belangrijk. Na de Franse Revolutie werden de monniken echter verdreven. Nu herinneren sommige straatnamen nog aan de abdij die hier ooit stond. 


 
Het Zoerselhof is een landgoed dat onder andere bestaat uit een kasteel, een Engelse tuin en een Franse tuin. Het domein werd in 1233 geschonken door Hendrik de Tweede (Hertog van Brabant) aan de cisterciënzers.

 
 
 


Dit is echter nooit gebeurd. Wel bleven de gronden in hun bezit. De hertogen kwamen hier twee keer per jaar met hun jachtgezelschap jagen en verbleven dan in dit jagersdomein.





In de 2e helft van de 18e eeuw, werd er een kasteel gebouwd, dat in 1790 werd voltooid. In 1795 werd dit echter in beslag genomen door de Fransen tijdens de Franse bezetting. De paters vluchtten. In de 19e eeuw werd er niet veel aan het kasteel gedaan. Wel werd de omgeving omgevormd tot een tuin.
 
Een boom in de Engelse tuin van het Zoerselhof

 
Een vijver in de Engelse tuin
 
De Franse tuin met de gesnoeide Buxussen
 

In de 20e eeuw wisselde het kasteel enkele keren van eigenaar. Het werd onder andere gebruikt als vakantieoord voor Antwerpse kinderen, een hotel, herberg en restaurant. In 1956 werd het kasteel geteisterd door een brand dat de gehele bovenverdieping vernielde. Dit werd weer vlug hersteld. In 1989 kwam het kasteel in bezit van baron Van Vaerenbergh die het kasteel in zijn oorspronkelijke staat restaureerde.  
 
Het was dus weer een prachtige en gevarieerde wandeling. Fijn dat het weer zo goed meewerkte.

 
 
Tekst: Mathilde de Wit
Foto's: Mathilde de Wit en Johnnie
 
Bronnen:
Geschiedenis van Zoersel
 
Sint Bernadusabdij
 
Zoerselhof
 
Boeken:
Suske en Wiske - de gouden ganzenveer
Paul Geerts
ISBN: 97890021457548
 
Suske en Wiske - 50 jaar
Peter van Hooydonck
ISBN: 9002196288
 
Paul Geerts - 30 jaar de peetvader van Suske en Wiske
Theo Vaessen
ISBN: 9789002219474
 
 
 


 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten